Veelgestelde vragen
Localiseren
Bedwantsen zijn insecten die zich voeden met mensen- en dierenbloed en daarvoor in je huid prikken. Na het bijten laten ze net als muggen jeukende bulten achter op de huid. Ze hebben een bruin, plat en ovaalvormig lichaam met zes poten en kunnen 5 tot 6 millimeter groot worden.
In principe zijn de beten van bedwantsen niet gevaarlijk. Toch zijn ze niet geheel zonder risico voor onze gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat bedwantsen wel degelijk ziektekiemen met zich mee kunnen dragen en dit aan jou kunnen overdragen tijdens hun eetmoment. Deze ziektekiemen activeren jouw immuunsysteem en in geval je al een zwakker gestel hebt, kan dit zeker gevolgen hebben voor jouw algehele gezondheid. Als je vaak wordt gebeten dan kan je ook last krijgen van bloedarmoede. Ook kan het gebeuren dat je huid erg heftig op de bulten reageert en dat je uitslag krijgt.
Je hebt rode, jeukende bulten op je huid. De bulten komen vaak in groepjes van drie (maar dit hoeft niet) voor. Als je met je vingernagel een kruisje in de bult zet, dan gaat de jeuk niet weg zoals bij muggenbulten het geval is. De jeuk verlicht echter wel als je er met ijsblokjes of een icepack overheen beweegt.
Er zijn verschillende aanwijzigingen voor bedwantsenbesmetting:
1) Je hebt jeukende bulten op je huid en je ontdekt er elke dag meer, terwijl je in de laatste 12 dagen niet ergens anders (bijvoorbeeld op een vakantieadres) hebt geslapen. Er kunnen namelijk 12 dagen zitten tussen een bedwantsenbeet en het tijdstip dat de bult ontstaat. Dit is per persoon verschillend en het hangt af van je gestel. Als je dus een nacht ergens anders verblijft en je krijgt een paar dagen later, thuis, een bult dan is het goed mogelijk dat je tijdens je verblijf bent gebeten, maar dat je dus geen bedwantsen mee naar huis hebt genomen. Zo kun je ook de dag erna nog meer bulten krijgen, maar dit kan nog steeds komen door de overnachting(en) elders, waar je dan bent gebeten. Krijg je er na 12 nachten thuis slapen toch bulten erbij? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk bedwantsen in huis.
2) Je ziet een keer een bedwants lopen (dan heb je er waarschijnlijk al veel meer onder je dak).
3) Je ontdekt rode bloedvlekjes op je lakens. Deze kunnen ontstaan, als je tijdens je slaap beweegt waardoor een bedwants even stopt met eten.
4) Je ziet donkere, schimmelachtige plekken op de muren, in de hoeken, of elders in de ruimte. Dit kan duiden op uitwerpselen van bedwantsen. Bedwantsen ontlasten zich namelijk buiten hun hol.
5) Je ruikt bij binnenkomst in een ruimte een zoetige geur die door de bedwantsen wordt verspreid. Houd er wel rekening mee dat wij, mensen, deze geur alleen kunnen ruiken als heel veel bedwantsen deze geur samen afgeven.
Bedwantsen kunnen zich overal, zelfs in de kleinste gaten en kieren, verstoppen. Het is daardoor voor mensen onmogelijk om ze te vinden. Om precies uit te vinden waar de bedwantsen zich verstoppen heb je de neus van een speurhond bedwantsen nodig. Een dergelijke opgeleide hond kan precies ruiken waar de bedwantsen zich verstoppen, en ook de eitjes en de bedwantsennimfen (net geboren bedwantsen) vinden. Een speurhond geeft dit aan zijn geleider aan die vervolgens kan vertellen in welke vertrekken de bedwantsen wel en niet zitten. Nu hoef je alleen die ruimtes te bestrijden die daadwerkelijk met bedwantsen zijn besmet.
Dit kan, maar het hoeft niet. Een bedwants kan per maaltijd namelijk 30 meter lopen om vanuit zijn holletje bij zijn voedingsbron te komen. Zo is het mogelijk dat een bedwants zich in de logeerkamer, badkamer of berging en zelfs beneden of bij de buren verschuilt en jou in jouw slaapkamer bijt.
Bestrijden
Bedwantsen bestrijd je alleen effectief met een goed uitgevoerde hittebestrijding (heat treatment) en/of een stoombestrijding. Let er daarbij op dat je eerst een speurhond bedwantsen gebruikt om te achterhalen waar de bedwantsen wel en niet zitten (zie het antwoord op vraag 5 hierboven). Maak bij de bestrijding van bedwantsen nooit gebruik van pesticiden. Sommige bedwantsen zijn namelijk resistent tegen gifstoffen en zullen hier niet door doodgaan. Het is mogelijk dat je dan snel weer last hebt van veel bedwantsen. Realiseer je ook dat het spuiten van pesticiden in je eigen huis gezondheidsrisico’s kan hebben voor jezelf, je kinderen en je huisdieren. Het is namelijk tot op de dag van vandaag niet duidelijk of insecticiden mensen en dieren kwaad kunnen.
Bij hittebestrijding, of heat treatment, wordt een gehele ruimte langdurig en op milieuvriendelijke wijze tot een bepaalde graden verwarmt. Bedwantsen kunnen namelijk niet tegen hoge temperaturen, omdat dan de eiwitten in hun lichaam stollen, waardoor ze dood gaan. Het is bij hittebestrijding belangrijk dat het hele vertrek luchtdicht wordt afgesloten. De ruimte wordt systematisch met droge lucht uit speciale kachels verhit en de temperatuur wordt met behulp van sensoren gecontroleerd.
Bij stoombestrijding worden specifiek de plaatsen waar de bedwantsen zich bevinden met stoom op een hoge temperatuur behandeld. Bedwantsen zullen namelijk bij hoge temperaturen sterven, doordat de eiwitten in hun lichaam dan gaan stollen. Een stoombehandeling kan alleen plaatsvinden als met behulp van een speurhond bedwantsen duidelijk is waar de bedwantsen zich ophouden. Bij Bedwantsbestrijders bieden wij stoombestrijding in combinatie met hittebestrijding aan en door deze ‘dubbele’ bestrijding kunnen wij jou de garantie bieden dat je echt van alle bedwantsen wordt verlost.
Een bestrijding met gifstoffen is absoluut niet aan te raden, want hiermee worden niet alle bedwantsen uitgeroeid. Sommige bedwantsen zijn namelijk resistent voor de gebruikte pesticiden en zij zullen de bestrijding dus overleven. Dan is de kans groot dat deze bedwantsen zich weer snel voortplanten en opnieuw voor overlast zorgen. Bovendien is het niet duidelijk of de gifstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu. Wij ontraden het ten zeerste om gifstoffen in huis te halen. Gebruik liever milieuvriendelijke en effectieve bestrijdingsmiddelen als hittebestrijding en/of stoombestrijding.
Een speurhond bedwantsen is een hond die speciaal is opgeleid om de verstopplekken van bedwantsen op te sporen en om dit vervolgens aan zijn geleider aan te geven. Een dergelijke speurhond kan ook de jonge bedwantsen (bedwantsennimfen) en zelfs de eitjes ruiken. Zijn reukorgaan is dermate goed ontwikkeld en getraind dat als je 1 bedwants in een ruimte van 25m2 loslaat de kans dat hij deze ene bedwants vindt 96% is. Mensen hebben met 200 bedwantsen in hetzelfde vertrek 30% kans om slechts 1 van deze parasieten te vinden. Als je een speurhond bedwantsen een onderzoek laat doen, dan kun je de verstopplekken van de bedwantsen dus exact vinden. Daarna kun je de parasieten gericht gaan bestrijden.
Om jezelf veel geld te besparen! Een speurhond bedwantsen geeft namelijk precies aan waar de bedwantsen zich verstoppen. Nu je weet waar deze insecten zitten kun je zeer gericht deze plekken gaan bestrijden. En door gericht te bestrijden houd je de kosten relatief laag. Ter voorbeeld: als uit een onderzoek met een hond blijkt dat de bedwantsen zich alleen op de eerste verdieping bevinden, dan hoef je alleen de ruimtes daar te bestrijden. Voer je echter geen onderzoek met een speurhond bedwantsen uit dan zul je het gehele huis in de bestrijding mee moeten laten nemen, omdat je niet weet waar de bedwantsen precies zitten. Dat brengt veel hogere kosten met zich mee dan een onderzoek met een speurhond bedwantsen. Bedwantsbestrijders heeft zelf geen speurhonden en kan een dergelijk onderzoek niet voor jou uitvoeren. We kunnen je echter wel adviseren. Neem daarvoor contact met Bedwantsbestrijders op.
1) Je laat een specialistische onderzoek uitvoeren door een speurhond bedwantsen.
2) Nu je – na het hondenonderzoek – weet waar de bedwantsen zitten, zorg je dat ze daar blijven totdat de bestrijding start. Ga dus niet met huisraad sjouwen, of ineens in een andere kamer slapen. Zo vergroot je de kans dat de bedwantsen ook in andere, nog niet besmette ruimtes, komen.
3) Je laat de besmette ruimtes met hitte en/of stoom behandelen.