1: Heb ik bedwantsen?

Valt je één (of meer) van het volgende op?;

  •  Je hebt last van jeukende bulten en de jeuk houdt aan. Ook als je met je nagel een kruisje in de bult plaatst. Anders dan bij een muggenbult gaat de jeuk hierdoor niet weg. De jeuk wordt wel tijdelijk verlicht door met ijspacks (of blokjes) over de bulten te bewegen.
  • Je komt bloedvlekjes in je lakens tegen.
  •  Je hebt een bedwants in je woning of bedrijf gezien (Zie je er één? Dan zitten er waarschijnlijk veel meer).
  • Je komt uitwerpselen van bedwantsen tegen (zwarte vlekken, die op schimmel lijken, in de hoeken van een vertrek).
  • Het ruikt zoetig in een vertrek. Bedwantsen geven namelijk een zoetige geur af en als je veel van deze parasieten hebt dan kun je hun aanwezigheid dus lichtjes ruiken.

Checklist bedwantsen

Als je “ja” kunt antwoorden op meerdere zaken uit onderstaande lijst heb je waarschijnlijk last van bedwantsen. Hier kun je vinden wat je moet doen.

  • Jeukende bultjes?
  • Bloedvlekjes op de lakens?
  • Beestjes gezien?
  • Zwarte vlekken die op schimmel lijken?
  • Zoete geur in een ruimte?

 2: Onderzoek door speurhond bedwantsen

Een goed getrainde speurhond bedwantsen bevestigt niet alleen dat je in je huis of bedrijf bedwantsen hebt. Een hond geeft ook zeer precies aan hun geleider aan waar de bedwantsen zich verstoppen. Zo hoef je alleen specifieke ruimtes te bestrijden. Blijkt bijvoorbeeld na een onderzoek met een hond dat de bedwantsen zich alleen op de overloop verstoppen – en bijvoorbeeld vanuit daar ’s nachts jouw slaapkamer opzoeken om zich te kunnen voeden – dan hoeft alleen die overloop meegenomen te worden in de bestrijding.

Niet-besmette ruimtes hoeven dus niet te worden aangepakt. Deze doelgerichte bestrijding scheelt je veel geld. Als je geenspeurhond bedwantsen inzet kun je nooit nauwkeurig beoordelen waar bedwantsen zitten en dan kan een bestrijdingsbedrijf maar één conclusie trekken: jouw hele huis of bedrijf moet worden bestreden. Dat loopt onnodig hoog in de kosten. Tijdens een onderzoek zet eenspeurhond bedwantsen zijn uitmuntende reukorgaan in en kan dan iedere bedwants, de nimfen en de eitjes ruiken.

Ter voorbeeld: als je in een ruimte van 25m2 één bedwants vrijlaat, dan is de kans dat een getrainde hond die vindt maar liefst 96%. Als je echter in eenzelfde vertrek 200 bedwantsen uitzet dan heeft de mens maar 30% kans om er slechts één van te vinden. Het is dus duidelijk dat voor een effectieve bedwantsenbestrijding een hondenonderzoek een vereiste is. Neem contact met Bedwantsbestrijders op voor advies over erkende speurhondenorganisaties.

3: Zorg dat de bedwantsen zich niet verder verspreiden

Zorg dat je goed weet waar de bedwantsen zitten en dat ze daar blijven zitten, totdat de bestrijdingsbehandeling van start gaat. Ga dus niet ineens in de woonkamer op de bank slapen, nu je weet dat zich in je slaapkamer bedwantsen verschuilen. De bedwantsen zullen ’s nachts uit hun holletjes tevoorschijn komen en naar jou op zoek gaan om zich te voeden. Ze maken daarbij gebruik van een soort radar, waarmee ze de warmte en CO2 die je afgeeft registreren. Ze willen voor hun eten ook best 30 meter lopen. Zo komt het vaak voor dat iemand ’s nachts in de slaapkamer wordt gebeten, maar dat de wantsen zich ergens anders – bijvoorbeeld op zolder – verschuilen!

Ga ook niet met huisraad sjouwen. Als bijvoorbeeld blijkt dat je bed een verschuilplek is voor bedwantsen, dan zul je deze moeten laten staan. Anders kunnen de bedwantsen er tijdens het verplaatsen vanaf vallen en zich elders in je huis of bedrijf gaan verstoppen. Verander dus zo min mogelijk in je interieur en handelingen, zodat de bestrijding het beste resultaat oplevert.

Doe dit NIET!

  • Huisraad verplaatsen naar andere ruimtes
  • Ergens anders slapen
  • Kinderen in uw bed leggen als u niet gebeten wordt
  • Met gifstoffen spuiten

4: Kies een betrouwbaar bestrijdingsbedrijf met hitte- en stoombestrijding

Er zijn verschillende soorten bestrijdingsmethoden, maar lang niet alle aanpakken werken! Stem bijvoorbeeld niet in met bestrijding met pesticiden of andere gifstoffen. De kans is groot dat één of meer bedwantsen hier resistent voor zijn. Dan is het mogelijk dat je snel na de bestrijding weer aan bedwantsenoverlast lijdt. Ook is niet duidelijk of de gebruikte gifstoffen onschadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu. Wij raden bestrijdingen met gif daarom ten strengste af!

Wat wel werkt is bestrijding door hitte of stoom. Deze behandelingen brengen geen schade aan gezondheid van mens en dier, het milieu en je interieur. In deze methodes wordt de omgeving van bedwantsen zodanig verhit dat hun eiwitten stollen en ze daardoor sterven, ook de nimfen en de eitjes. Bij hittebestrijding wordt een gehele ruimte tot boven een bepaalde graden verhit. Bij het gebruik van stoomapparatuur wordt specifiek op de plekken waar de bedwantsen zitten met behulp van een geavanceerd apparaat stoom gespoten. Bedwantsbestrijders combineert beide methodes om er absoluut zeker van te zijn dat wij gelijk alle bedwantsen uitroeien. Lees meer over onze zeer effectieve bestrijdingspaanpak!

5: Pak na de behandeling de orde van de dag weer op

Je bent nu verlost van bedwantsenoverlast. Je aandacht kan weer uitgaan naar andere dingen in het leven. Wij raden je echter aan om altijd op je hoede te zijn, zodat je niet zomaar weer bedwantsen hebt. Op deze site lees je wat bedwantsen precies zijn en hoe ze zich gedragen.

Door je kennis over bedwantsen te verbreden kun je ook maatregelen nemen om bedwantsenoverlast te voorkomen. Als je bijvoorbeeld regelmatig per vliegtuig reist en in hotels verblijft, is het aan te bevelen om water- en luchtdichte koffers aan te schaffen. Zowel vliegtuigen als hotels zijn bijzonder vatbaar voor bedwantsenoverlast. Controleer verder bij aankomst in een hotelkamer de ruimte op specifieke kenmerken die de aanwezigheid van bedwantsen verraden: zoetige geur, schimmelachtige plekken in de hoeken (dit zijn mogelijk uitwerpselen!), inspecteer het bedframe of je bedwantsen ziet enz.

Ook leef je tijdens je verblijf uit je koffer en maak je geen gebruik van de kast(en). Nog liever: plaats je koffer op het kofferrek in de badkamer, iets van de muur af en met de poten in bakjes water (bedwantsen kunnen namelijk niet zwemmen) om ervoor te zorgen dat er geen bedwantsen in je koffer springen en mee naar huis gaan. Als je het ontstellend grote leed van bedwantsen hebt ervaren dan weet je dat dit soort maatregelen maar een kleine moeite zijn om groot verdriet te voorkomen. Er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om bedwantsenoverlast zo goed als mogelijk te voorkomen. Neem gerust contact met Bedwantsbestrijders op als je hierover vragen hebt.

Neem contact op

Vermoed je bedwantsen? Bel ons direct op 06 25 282 822

Wij staan dag en nacht tot je beschikking voor advies!
Neem contact op